Concracept
  1. Kezdőlap
  2. Hírek
  3. Contracept

Contracept

Az ötlet megálmodója a fiatal gyógyszerész, András és dietetikus, gazdasági hallgatóból, valamint programozó informatikusból álló csapatának célja, egy olyan alkalmazás létrehozása, amely a hormonális fogamzásgátlókat alkalmazók számára nyújt segítséget a […]

Az ötlet megálmodója a fiatal gyógyszerész, András és dietetikus, gazdasági hallgatóból, valamint programozó informatikusból álló csapatának célja, egy olyan alkalmazás létrehozása, amely a hormonális fogamzásgátlókat alkalmazók számára nyújt segítséget a hétköznapokban. Ők közösen már korábban is foglalkoztak különböző egészségügyi projekttel és innen jött az ötlet, hogy jelentkeznek a SIA versenyre. 

 

A kiindulás az, hogy  hormonális fogamzásgátlók más gyógyszerekkel, élelmiszerekkel léphetnek interakcióba, illetve alkalmazásukkor mellékhatások léphetnek fel, amelyek elsőre ijesztőek lehetnek. Ezekről szeretnének hiteles információkat nyújtani és további segítséget adni az érintetteknek. Erre megoldásként a csapat egy olyan alkalmazás ötletével állt elő, amely a bevitt adatokat értékelve olyan egyszerűsített információt nyújt az alkalmazó számára, ami közérthető és hasznosítható. Az alkalmazás egy menstruációs naptáron alapul, amelybe folyamatosan lehet táplálni az adatokat és ha a rendszer problémát észlel (pl.: antibiotikum szedése lett betáplálva) egy “hibaüzenet” fog megjelenni, ami felhívja a felhasználó figyelmét, hogy figyeljen oda (pl.: ha antibiotikum szedésnél hasmenés áll

fent), vagy egyenesen orvoshoz (nőgyógyászhoz) irányítja az alkalmazót. 

 

Kiemelik, hogy az alkalmazás nem helyettesíti a folyamatos nőgyógyászati tanácsadást, szűréseket, célja az, hogy segítséget nyújtson a mindennapokban. Tudják, hogy menstruációs naptárak már léteznek, de olyanok, amelyek a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatosan adnak tanácsot, még nincsenek.

Társadalmi hatás:

A hormonális fogamzásgátlót alkalmazók számára szeretnének segítséget nyújtani az alkalmazás által. Rövid távú hatás  a hormonális fogamzásgátlókkal kapcsolatos edukáció, hosszú távon szeretnének a fogamzásgátlás más módszereivel is foglalkozni, tanácsot adni így a “biztonságosabb és tudatosabb fogamzásgátlás” a hosszú távú hatás.Továbbá szeretnék, ha csökkene a stigmatizáció, azok részére, akik hormonális fogamzásgátlót alkalmazzák.