1. Kezdőlap
 2. Rólunk
 3. Miért jött létre a SIA?

Missziónk

Building a world where youth realize their potential as agents of change social entrepreneurs innovators active citizens

A jelentős társadalmi hatással járó munkához erős “miért”-ekre van szükség. Minden tevékenységünkbe beépítjük a jövőképünket és a változás elméletét.

Változáselmélet

A fiatalok számára lehetőséget biztosítani arra, hogy tehetségüket és elkötelezettségüket hatásos vállalkozásokká alakítsák egy kulcsfontosságú tényező, amikor a létfontosságú társadalmi kihívások kezeléséről van szó, mind helyi közösségi szinten, mind globális szinten. Alapos kutatások azonban azt mutatják, hogy a fiatalok nem kapnak többdimenziós támogatást ahhoz, hogy aktív állampolgárokká és társadalmi innovátorokká váljanak. A legfontosabb dimenziók a következők:

 • A példaképek hiánya: A fontos példaképek, például a szülők és a tanárok gyakran nincsenek tisztában a vállalkozói szellemiséget és a társadalmi innovációt övező lehetőségekkel. Ez a tájékozatlanság azt eredményezi, hogy a vállalkozói tevékenységet alig vagy egyáltalán nem bátorítják, sőt, a negatív társadalmi hozzáállás akadályozza az elindulást. (Schleicher, 2015)
 • A készségek hiánya: Az intézményesített oktatási és képzési programok nem tesznek eleget a vállalkozói attitűdök és készségek kialakításáért. A közelmúltban e téren elért néhány javulás ellenére a tanulókat többnyire alkalmazotti munkára készítik fel. (Potter, 2008).
 • Források hiánya: A fiatalok jellemzően nem rendelkeznek az új projekt vagy társadalmi vállalkozás létrehozásához és sikeres működtetéséhez szükséges emberi, pénzügyi és társadalmi tőkével. Az idősebbekhez képest kisebb valószínűséggel rendelkeznek ágazati, vezetői vagy korábbi üzleti tapasztalattal is. Ezen túlmenően a pénzügyi piacok nem feltétlenül támogatják a fiatal vállalkozások/projektek működését, és a fiatalok tulajdonában lévő vállalkozások “diszkriminációval” is szembesülhetnek a termékpiacokon, mivel a vásárlók szkeptikusak a termékeik vagy szolgáltatásaik megbízhatóságával kapcsolatban. (Schleicher, 2015)
 • Hálózatok hiánya: A fiatalok valószínűleg korlátozott üzleti hálózatokkal és üzleti vonatkozású társadalmi tőkével rendelkeznek. Ennek lehetnek következményei a vállalkozásuk létrehozására és működtetésére, valamint a kulcsfontosságú érdekeltek (pl. finanszírozók, ügyfelek, beszállítók) körében való “legitimitás” kiépítésére. (Schleicher, 2015).

A Social Impact Award mind a 4 fenti dimenzióval foglalkozik, és közvetlenül lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a társadalmi vállalkozással kapcsolatos helyi rendezvényeken és workshop-on vegyenek részt,  inkubációs programon indulhassanak el a hatás- és üzleti modellük validálásának  és prototípusának kialakításának érdekében. Emellett a rugalmas hozzáállásukról ismert társadalmi vállalkozók globális közösségének tagjai lehetnek, ahol a vállalkozók történetei felhívják a figyelmet a társadalmi vállalkozások fontosságára.

E megközelítés sikerét a gondosan mért hatásadataink is alátámasztják. Megalakulása óta a SIA a világ egyik legnagyobb fiatal társadalmi vállalkozókból álló közösségévé vált, amely évente közel 10 000 fiatal innovátort, és több mint 1000 vállalkozást támogat Európa, Afrika és Közép-Ázsia több mint 25 országában.

A társadalmi hatásunk területei

 • Képzés

  Ingyenes és könnyen hozzáférhető workshopjaink, rendezvényeink és webináriumaink lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy felfedezzék a vállalkozói szférát, és elinduljanak a társadalmi innovátorok útján.

 • Tudatosítás

  Azáltal, hogy helyi társadalmi vállalkozók történeteivel inspiráljuk a fiatalokat, felhívjuk a figyelmet a társadalmi vállalkozói tevékenységre, mint lehetséges karrierútra, amely egyben lehet egy aktív polgári szerepvállalás eszköze is.

 • Közösség

  Fiatal társadalmi vállalkozók, szakértők, partnerek és támogatók globális közösségét építjük , összekötjük őket egymással, és exkluzív lehetőségeket biztosítunk számukra.

 • Támogatás

  A legígéretesebb fiatal társadalmi vállalkozókat know-how-val, mentorálással, hálózatokhoz való hozzáféréssel és kezdő finanszírozással támogatjuk. Emellett további szolgáltatásokat, támogatást nyújtunk a számukra annak érdeklben, hogy még inkább megerősödjön vállalkozásuk.

Modellünk

A SIA egy egyedülálló növekedésemodellt dolgozott ki, amelynek köszönhetően 2009 óta több mint 25 ország fiataljaihoz jutottunk el.

Tudj meg többet!