• Sixth Sense

  A SIA 2022 legfiatalabb csapatának projektje a  Sixth Sense, ami egy olyan fejpánt, amely négy darab távolságérzékelő szenzorral van felszerelve. Ha valami a szenzorok látómezejébe kerül, azt a fejpánt a felhasználó tudtára adja, egy enyhe rezgéssel, így segítve a látássérültek közlekedését.

   

  A kiindulási probléma az, hogy a látássérültek számára a közlekedés veszélyes, nehézkes és a piacon nincs elég segédeszköz, a régi hagyományos módszereken kívül (pl. fehér bot), továbbá a jelenlegi technológiai lehetőségeket sem aknázza ki ez a piac.

   

  A fiatal csapat megálmodott egy hordható eszközt, amely távolságot érzékelő szenzorok segítségével jelez a felhasználójának, hogy ha akadály van az útjában. A termék hordása tehát megkönnyítheti, biztonságosabbá teheti a közlekedést a látássérültek számára.

   

  Társadalmi hatás:

  A termékük több mint 7 millió embertársunkon tud segíteni abban, hogy magabiztosabban,

  biztonságosabban tudjanak közlekedni a mindennapokban. A rövid távú előny az előbb említett, viszont a jövőbeli fejlesztések még több lehetőséget adnak a terméknek, hogy szélesebb körben, megbízhatóbban tudjon segíteni a felhasználóinak.

  A hatás várhatóan egy pozitív irányú előrelépés lesz a látássérültek, és hozzátartozóik mindennapjaiban.

   

2 hozzászólás

 1. Ollé-Németh Orsolya says: 29.09.2022 at 20:27Válasz

  Ezt az eszközt az elmúlt kb. 20 évben minimum egy tucat önjelölt feltaláló akarta már megvalósítani csak hazánkban és a környező országokban többek között pl. szemüveg, kesztyű, cipő, öv, fehérbotra szerelhető kiegészítő, stb. formájában. A gyakorlat viszont mindig bebizonyította, hogy a “találmány” a gyakorlatban működésképtelen több okból is: egyrészt a rezgésekből nyerhető információ messze nem elég pontos a közlekedés tényleges támogatásához, másrészt a látássérült emberek többsége éppúgy nem kíván UFO lenni, vagyis a testén furcsa, megbélyegző, de minimum feltűnést keltő eszközt viselni, mint ahogy bárki más sem. Lehet, hogy a “feltalálóknak” is tájékozódniuk kellett volna a “találmányuk” előzményeiről, de az őket döntőbe juttató zsűrinek biztosan! Ilyen ötletek értékelésekor minimum érdemes volna kikérni a látássérült emberek elemi rehabilitációjával foglalkozó szakemberek, netán a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) látássérült szakembereinek véleményét!
  Ollé-Németh Orsolya – az MVGYOSZ szakmai vezetője, látássérült személy

  • Éva Vörös says: 03.10.2022 at 10:45Válasz

   Kedves Ollé-Németh Orsolya,
   Köszönjük a visszajelzését. A Sixth Sense csapatának ezt továbbítjuk. Amennyiben nem okoz gondot Önnek, úgy majd megkérjük a csapatot, hogy a további lépéseik előtt vegyék fel Önnökkel a kapcsolatot. Köszönjük még egyszer a visszajelzését.

Leave a reply.