1. Kezdőlap
  2. Hírek
  3. Sixth Sense

Sixth Sense

A SIA 2022 legfiatalabb csapatának projektje a  Sixth Sense, ami egy olyan fejpánt, amely négy darab távolságérzékelő szenzorral van felszerelve. Ha valami a szenzorok látómezejébe kerül, azt a fejpánt a […]

A SIA 2022 legfiatalabb csapatának projektje a  Sixth Sense, ami egy olyan fejpánt, amely négy darab távolságérzékelő szenzorral van felszerelve. Ha valami a szenzorok látómezejébe kerül, azt a fejpánt a felhasználó tudtára adja, egy enyhe rezgéssel, így segítve a látássérültek közlekedését.

 

A kiindulási probléma az, hogy a látássérültek számára a közlekedés veszélyes, nehézkes és a piacon nincs elég segédeszköz, a régi hagyományos módszereken kívül (pl. fehér bot), továbbá a jelenlegi technológiai lehetőségeket sem aknázza ki ez a piac.

 

A fiatal csapat megálmodott egy hordható eszközt, amely távolságot érzékelő szenzorok segítségével jelez a felhasználójának, hogy ha akadály van az útjában. A termék hordása tehát megkönnyítheti, biztonságosabbá teheti a közlekedést a látássérültek számára.

 

Társadalmi hatás:

A termékük több mint 7 millió embertársunkon tud segíteni abban, hogy magabiztosabban,

biztonságosabban tudjanak közlekedni a mindennapokban. A rövid távú előny az előbb említett, viszont a jövőbeli fejlesztések még több lehetőséget adnak a terméknek, hogy szélesebb körben, megbízhatóbban tudjon segíteni a felhasználóinak.

A hatás várhatóan egy pozitív irányú előrelépés lesz a látássérültek, és hozzátartozóik mindennapjaiban.